Uwielbiam dobrze doprawionego upieczonego kurczaka z dodatkiem oliwy z oliwek. I co najlepsze – chrupiąca skórka. Idealne z sałatką obiadową i młodymi ziemniaczkami.1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)2 łyżeczki przyprawy do kurczaka1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki1 łyżeczka lubczyku1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta0,5 łyżeczki majeranku50 ml oliwy z oliwekĆwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Początkowo możemy piec pod przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki.