Wykonanie
Delikatny, wilgotny i puszysty serniczek z
polewą czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach. Pieczony w kąpieli
wodnej jest po prostu rewelacyjny!


250 g
twarogu2
żółtka6
białekSzczypta
soli150 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej50 g
mlecznej czekoladyTwaróg miksujemy z
żółtkami,
cukrem i
mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników).
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli. Ubite
białka dodajemy po łyżce do masy twarogowej. Mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli
wodnej, studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dekorujemy ciasto.


Inspiracja: Gazetka Gotuj Krok po kroku