Wykonanie
Szybkie i smaczne
drożdżowe rogaliki, które nie wymagają wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego.

4,5 szklanki
mąki pszennej250 g
margaryny360 g
śmietany 18%100 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru250 g nadzienia
toffi250 g nadzienia
malinowego250 g
marmolady różanej
Drożdże ucieramy z
cukrem i 2 łyżkami
śmietany. Dodajemy
mąkę, posiekaną
margarynę i resztę
śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy
mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy kształt rogalika. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Pieczemy w 200*C przez 12 minut. Przestudzone posypujemy
cukrem pudrem.