Wykonanie
Herbata Matcha pojawiła się w moim domu ponad rok temu, po podróży syna do Japonii. Tam też syn po raz pierwszy pił ją i tak się w niej rozsmakował, że został jej wielkim fanem i z Tokyo przywiózł do domu spory jej zapas. Zachwalając jej walory smakowe i jak widać wizualne, ja również zachwyciłam się jej smakiem (chociaż pierwszy łyk był raczej bez zachwytu).Matcha zupełnie nie przypomina znanego nam smaku zielonej
herbaty i do jej smaku trzeba się przekonać. Wypicie nawet niewielkiej jej ilości działa lepiej niż duży kubek
kawy, a przy tym człowiek jest raczej bardziej ożywiony (czujny, a jednocześnie zrelaksowany) niż pobudzony, nie tak jak to jest po wypiciu
kawy. Dodam jeszcze, że efekt ten utrzymuje się o wiele dłużej niż przy
kawie (przynajmniej u mnie).

Nie
będę się rozpisywać o zdrowotnych zaletach picia zielonej
herbaty, bo zapewne większość z Was słyszała o antyoksydantach, które likwidują wolne rodniki zapobiegając w ten sposób nowotworom i spowalniając proces starzenia się.
Powiem tylko, że coś w tym piciu
herbaty musi być, wszak długowieczność i sprawność fizyczna i umysłowa Japończyków wskazuje na to.Japońska zielona
herbata rozpoczęła swoją historię w XII wieku, gdy pierwsze nasiona
herbaty zostały sprowadzone z Chin i zasiane w okolicach Kioto.Japońska zielona
herbata różni się od innych
herbat procesem jej przetwarzania. Proces jej utleniania jest zatrzymywany poprzez obróbkę parą
wodną, a nie prażenie jak w przypadku innych zielonych
herbat (co
daje jej tak żywy kolor).Matcha to najwyższej jakości zielona
herbata, której uprawa różni się od najpopularniejszej japońskiej
herbaty Sencha, albowiem przez ostatnie 20 dni rośnie ona w cieniu, pod bambusowymi matami. Dzięki temu
herbata zyskuje ciemniejszy zielony kolor i jest bogatsza w wartości odżywcze, a także zyskuje ona słodszy smak i więcej "umami".W procesie produkcji jest ona konserwowana parą
wodną, suszona, a następnie mielona w specjalnych kamiennych młynach na proszek.Aby przygotować tę wspaniałą zieloną
herbatę potrzebujemy:Składniki:(składniki na jedną porcję, jednocześnie możemy przygotować kilka porcji)około 2 g
herbaty Matcha (mniej więcej 1/2 łyżeczki)około 60 ml
wody o temperaturze 80 stopni Celsjuszadosyć gęste sitko do przesiania proszkuspecjalne narzędzie Chasen (bambusowa trzepaczka) do połączenia proszku z
wodą na zawiesinęmiskę do przyrządzenia
herbatyPrzygotowanie:Proszek Matcha przesiewamy, aby rozbić wszelkie grudki.Zagotowaną
wodę przelewamy do filiżanki, aby ochłodzić ją do temperatury około 80 stopni Celsjusza.Wsypujemy proszek do miski. Miskę, można wcześniej opłukać gorącą
wodą i wytrzeć do sucha.Wlewamy
wodę do miski z przesianym proszkiem.Energicznie roztrzepujemy proszek przez około 15-20 sekund stosując ruchy w kształcie litery W, aby utworzyć jednolitą zawiesinę i piankę według preferencji.Przelewamy gotowy napar do ciepłych filiżanek i wypijamy zanim zawiesina zacznie opadać.Matcha doskonale komponuje się z różnymi
słodyczami np.
gorzką czekoladą, babeczkami, ciastami,
tortami,
lodami.Jako ciekawostkę dodam, że japońskie
słodycze nie są bardzo słodkie i ich wielkość i ilość w opakowaniu jest taka by zjeść je na jeden raz.Matcha może również służyć jako dodatek kulinarny do różnych wypieków.Po więcej informacji na temat japońskiej zielonej
herbaty zapraszam na stronę Ippodo (niestety strona tylko w
języku angielskim).Warto zobaczyć: