ßßß Cookit - przepis na Herbata Matcha (Japonia)

Herbata Matcha (Japonia)

nazwa

Wykonanie

Herbata Matcha pojawiła się w moim domu ponad rok temu, po podróży syna do Japonii. Tam też syn po raz pierwszy pił ją i tak się w niej rozsmakował, że został jej wielkim fanem i z Tokyo przywiózł do domu spory jej zapas. Zachwalając jej walory smakowe i jak widać wizualne, ja również zachwyciłam się jej smakiem (chociaż pierwszy łyk był raczej bez zachwytu).
Matcha zupełnie nie przypomina znanego nam smaku zielonej herbaty i do jej smaku trzeba się przekonać. Wypicie nawet niewielkiej jej ilości działa lepiej niż duży kubek kawy, a przy tym człowiek jest raczej bardziej ożywiony (czujny, a jednocześnie zrelaksowany) niż pobudzony, nie tak jak to jest po wypiciu kawy. Dodam jeszcze, że efekt ten utrzymuje się o wiele dłużej niż przy kawie (przynajmniej u mnie).
Nie będę się rozpisywać o zdrowotnych zaletach picia zielonej herbaty, bo zapewne większość z Was słyszała o antyoksydantach, które likwidują wolne rodniki zapobiegając w ten sposób nowotworom i spowalniając proces starzenia się. Powiem tylko, że coś w tym piciu herbaty musi być, wszak długowieczność i sprawność fizyczna i umysłowa Japończyków wskazuje na to.
Japońska zielona herbata rozpoczęła swoją historię w XII wieku, gdy pierwsze nasiona herbaty zostały sprowadzone z Chin i zasiane w okolicach Kioto.
Japońska zielona herbata różni się od innych herbat procesem jej przetwarzania. Proces jej utleniania jest zatrzymywany poprzez obróbkę parą wodną, a nie prażenie jak w przypadku innych zielonych herbat (co daje jej tak żywy kolor).
Matcha to najwyższej jakości zielona herbata, której uprawa różni się od najpopularniejszej japońskiej herbaty Sencha, albowiem przez ostatnie 20 dni rośnie ona w cieniu, pod bambusowymi matami. Dzięki temu herbata zyskuje ciemniejszy zielony kolor i jest bogatsza w wartości odżywcze, a także zyskuje ona słodszy smak i więcej "umami".
W procesie produkcji jest ona konserwowana parą wodną, suszona, a następnie mielona w specjalnych kamiennych młynach na proszek.
Aby przygotować tę wspaniałą zieloną herbatę potrzebujemy:
Składniki:
(składniki na jedną porcję, jednocześnie możemy przygotować kilka porcji)
około 2 g herbaty Matcha (mniej więcej 1/2 łyżeczki)
około 60 ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza
dosyć gęste sitko do przesiania proszku
specjalne narzędzie Chasen (bambusowa trzepaczka) do połączenia proszku z wodą na zawiesinę
miskę do przyrządzenia herbaty
Przygotowanie:
Proszek Matcha przesiewamy, aby rozbić wszelkie grudki.
Zagotowaną wodę przelewamy do filiżanki, aby ochłodzić ją do temperatury około 80 stopni Celsjusza.
Wsypujemy proszek do miski. Miskę, można wcześniej opłukać gorącą wodą i wytrzeć do sucha.
Wlewamy wodę do miski z przesianym proszkiem.
Energicznie roztrzepujemy proszek przez około 15-20 sekund stosując ruchy w kształcie litery W, aby utworzyć jednolitą zawiesinę i piankę według preferencji.
Przelewamy gotowy napar do ciepłych filiżanek i wypijamy zanim zawiesina zacznie opadać.
Matcha doskonale komponuje się z różnymi słodyczami np. gorzką czekoladą, babeczkami, ciastami, tortami, lodami.
Jako ciekawostkę dodam, że japońskie słodycze nie są bardzo słodkie i ich wielkość i ilość w opakowaniu jest taka by zjeść je na jeden raz.
Matcha może również służyć jako dodatek kulinarny do różnych wypieków.
Po więcej informacji na temat japońskiej zielonej herbaty zapraszam na stronę Ippodo (niestety strona tylko w języku angielskim).
Warto zobaczyć:
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/01/herbata-matcha-japonia.html