Wykonanie
Witam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam na eklerki z kremem budyniowym do karpatki. Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach.
Składniki (około 40 małych eklerów):krem do karpatki + 100 g
masła + 500 ml
mleka1 szklanka
wody (250 ml)125 g
masła1 szklanka
mąki (250 ml)4
jajkaPrzygotowanie kremu:Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Proponuję jedynie dodać o połowę mniej
masła niż w przepisie.Przygotowanie eklerów:Dodajemy
mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.Czekamy, aż ciasto ostygnie.Do zimnego ciasta dodajemy kolejno
jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut.Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2 , 5 cm odstępu.Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Eklery powinny się zarumienić. Jeśli
ciastka nie zmieszczą się na jednej blaszce (a tak będzie najprawdopodobniej), można piec je na dwóch poziomach. Wówczas eklery z dolnego piętra mniej się zarumienią. Dlatego po 35 minutach wyciągamy górną blaszkę z eklerami, a dolną zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku.Gdy eklerki ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym kremem.Smacznego :)