ßßß Cookit - przepis na Eklerki z kremem budyniowym do karpatki

Eklerki z kremem budyniowym do karpatki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Witam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam na eklerki z kremem budyniowym do karpatki. Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach.
Składniki (około 40 małych eklerów):
krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła
1 szklanka mąki (250 ml)
4 jajka
Przygotowanie kremu:
Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Proponuję jedynie dodać o połowę mniej masła niż w przepisie.
Przygotowanie eklerów:
Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.
Czekamy, aż ciasto ostygnie.
Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut.
Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2 , 5 cm odstępu.
Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Eklery powinny się zarumienić. Jeśli ciastka nie zmieszczą się na jednej blaszce (a tak będzie najprawdopodobniej), można piec je na dwóch poziomach. Wówczas eklery z dolnego piętra mniej się zarumienią. Dlatego po 35 minutach wyciągamy górną blaszkę z eklerami, a dolną zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku.
Gdy eklerki ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym kremem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/eklerki-z-kremem-budyniowym-do-karpatki.html