Wykonanie
Barszcz w Święta musi być! :) W moim domu rodzinnym barszcz jest zawsze pyszny, intensywny w smaku. Babcia potrafi zdziałać cuda :) Kluczem jest odpowiednie doprawienie.Jak na mój pierwszy barszcz w życiu, to smak wyszedł super.Mimo to wierzę, że kiedyś zrobię taki barszcz, jak moja babcia :)
Co potrzebujemy:1 kg
buraków1,5 l
wody3-4 łyżki
octuprzyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól pieprz3 łyżeczki
cukru1.
Buraki obieramy, przecinamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do
wody. Dodajemy kilka
liści laurowych i około 10 kuleczek
ziela angielskiego (u mnie wszystko wrzucam "na oko" ;)).Zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez około 1 godzinę. Słodzimy, solimy i
pieprzymy.2. Gdy
buraki nieco zmiękną, dodajemy 2 łyżki
octu, chwilę gotujemy i próbujemy. Jeśli jest mało wyrazisty, dodajemy jeszcze
octu,
soli lub
pieprzu.SMACZNEGO :)