Wykonanie
Dziś na obiadek mam pyszny barszczyk czerwony wykonany na bazie domowych
buraczków w zalewie słodko -kwaśnej. Ponieważ w sezonie nie zamieściłam przepisu na
buraczki robie to teraz a za chwilę przepis na barszczyk.
Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej ( przepis na 1 litrowy słoik)- 1 kg
buraków- 1 l
wody- pół szklanki
octu - do smaku- 1/4 szklanki
cukru- do smaku
Buraczki gotujemy do miękkości razem z łupinkami. Kiedy się ugotują i wystygną obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Pamiętajcie o założeniu rękawiczek do tych czynności gdyż
buraki bardzo farbują. Litr
wody gotujemy z
octem i
cukrem. Następnie smakujecie- każdy ma inny smak dlatego też najlepiej spróbować czy
octu nie jest za mało a może za dużo, tak samo z
cukrem.