Wykonanie
Kto powiedział, że
drożdże tylko do ciast, jest w błędzie - z dodatkiem
drożdży można upiec przepyszne
ciasteczka drożdżowe z
cukrem. Oto przepis:

Składniki:2 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru25 dag
margaryny3/4 szklanki
mleka4 gam
drożdży1 szklanka
cukru brązowego (do posypki)Wykonanie:
drożdże ucieramy 1 łyżką
cukru i zalewamy ciepłym
mlekiem (nie gorącym) i mieszamy z 2 łyżkami
mąki. Odczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę ucieramy z
margaryną, dodajemy pozostały
cukier, resztę
mleka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Wycinamy szklanką kółka i posypujemy
cukrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20-25 minut w temp. 180 st.C