Wykonanie

Surowce,
przyprawy i materiały pomocnicze:-
sól 20g/kg-
pieprz-
jałowiecSposób wykonania:
Żeberka tniemy w paski nacieramy
solą oraz zmiażdżonymi
przyprawami. Układamy ciasno w naczyniu, lekko przykrywamy, nie za szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce (o temp. 6 stopni) na dwa dni, najlepiej do lodówki. Następnie wyjmujemy z naczynia wieszamy na hakach lub pętelkach z przędzy wędzarniczej w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu na 1-2 godziny celem ocieknięcia.Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni, wieszamy
żeberka w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości
dymu, aż ich powierzchnia będzie sucha.
Żeberka wędzimy w temperaturze 50-60 stopni przez 1-2 godziny do barwy brązowej. Następnie możemy przerwać wędzenie i wyjąć
żeberka, które w późniejszym czasie będziemy mogli zastosować jako dodatek do bigosu, czy znakomitej zupy. Możemy też je przygotować do spożycia bezpośrednio po wędzeniu. Wtedy należy temperaturę w wędzarni podnieść do 80-90 stopni i piec
żeberka około 0,5 godziny.Po pieczeniu wyśmienite
żeberka z warchlaka możemy zjeść na ciepło lub chłodzimy do temperatury poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu.Tak przygotowane
żeberka są znakomite do przygotowania aromatycznej zupy z
dziczyzny lub innych wspaniałych dań jednogarnkowych.Darz bór