Wykonanie
Chia gości już u mnie w kuchni od jakiegoś czasu. Zazwyczaj dodaję ją do owsianek, ale nie tylko. Ostatnio miałam trochę
wody kokosowej, którą trzeba było wykorzystać. Przeszukałam interent i znalazłam przepis na
pudding z chia bez odrobiny
mleka, a z
wodą właśnie. Smak
puddingu z chia nie każdemu będzie pasował za sprawą samych nasion. Reagują one podobnie do naszego
siemienia lnianego, pod wpływem
wody stają się lekko "glutowate". Zachęciłam już was do spróbowania? Bo mi naprawdę smakowało. Do
puddingu dodałam rozmrożone, zmiksowane
truskawki.
Składniki:1/4 szklanki nasion chia1/4 szklanki
wody kokosowejkilka łyżek mrożonych, zmiksowanych
truskawek (opcjonalnie)Wykonanie:Nasiona zalać
wodą kokosową, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Ponownie zamieszać i znowu odstawić na 10-15 minut. Kiedy nasiona już napęcznieją i wchłoną płyn,
pudding jest gotowy do jedzenia. Można dodać
owoce.