Wykonanie
Jeśli po świętach jeszcze mało Wam słodkości to proponuję pyszny kruchy placek pachnący
orzechami.100 g
mąki pszennej50 g
mąki migdałowej50-60 g
masła1 małe
jajko100-150 g
orzechów włoskichgarść
płatków kokosowych100-150 g kajmakuDo miski wsypujemy
mąki dodajemy
jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone
masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy i przekładamy do formy o średnicy 17-20 cm. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy je przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Na ostudzony spód nakładamy warstwę kajmaku, a następnie całość posypujemy posiekanymi
orzechami włoskimi i
płatkami kokosowymi.
