Wykonanie
Pieczenie w
soli ułatwia pozostawienie naturalnych
soków wewnątrz
mięsa. Tworzy się skorupa, nie pozwalająca uciec cennym smakom i aromatom.Składniki:4 piersi gęsie2 kg
soli (na przykład ciechocińskiej)2 pęczki
natki pietruszki3 gałązki świeżego
rozmarynuczerwone winoWykonanie:Piersi gęsie marynować w
winie przez 3 dni.Nagrzać piekarnik do 200°C, obłożyć piersi świeżymi
ziołami i zasypać dokładnie
solą morską. Piec ok. 15 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie otrząsnąć piersi z
soli, pokroić w cienkie plasterki i podawać na przykład na liściach
jarmużu.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > PrzepisyZobacz także
Krupnik na gęsinie
Udo gęsie konfitowane
Gęsina coraz bardziej popularna i dostępna