Wykonanie
Jedną z rzeczy, które kojarzą się nam z Hiszpanią są tapas, czyli różnego rodzaju przekąski bądź dania w miniaturowych porcjach, serwowane przeważnie do
napojów w barach. Tapas zasługują na osobny wpis, poświęcony ich rodzajom, dziś chcę przedstawić niezwykle prosty przepis na pyszną przekąskę na gorąco - chorizo al vino, smażona
kiełbasa chorizo z
winem. Można użyć dowolnego rodzaju chorizo, z tym, że te najgrubsze, o średnicy ponad 2-3 cm nadają się do przygotowania tej akurat potrawy.
Składniki:- 0 , 5 kg chorizo- 200 ml wytrawnego,
czerwonego wina- opcjonalnie łyżka siekanej
natki pietruszkiWykonanie:
Kiełbasę kroimy w grube, półtoracentymetrowe plasterki i podsmażamy na patelni przez nie więcej niż 5 minut, nie dodając żadnego tłuszczu. Następnie zalewamy je
winem i na małym ogniu smażymy przez ok 20 minut, aż wytopi się tłuszcz a
wino zostanie pochłonięte przez
mięso. Jeśli nasza
kiełbasa była bardzo tłusta, możemy zlać większość powstałego sosu, gdyż składa się on głównie z tłuszczu. Jeśli chcemy dodać
pietruszkę, robimy to tuż przed końcem smażenia. Podajemy od razu gorące. Smacznego!