ßßß
Kotlety gryczane powstały spontanicznie. Gotowałam sobie zupę buraczaną i zostały mi duże kawałki buraków i mięso z zupy. Po dodaniu kaszy, którą uwielbiam, powstało naprawdę smaczne, chrupiące danie.Kotlety gryczaneSkładniki1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;))2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej)1 burak (ugotowany z zupy buraczanej)2 jajkasólpieprzprzyprawa do gyrosabułka tartapestki słonecznika (sprażyć na patelni)Sposób przygotowaniaKrok 1Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić.Krok 2Z żeberek obrać mięso i posiekać w drobne kawałki. Dodać do kaszy. Kawałki buraków z zupy zetrzeć na tarce i dodać do reszty.Krok 3Sprażyć pestki na patelni i dodać do masy. Wbić 2 surowe jaja. Przyprawić do smaku i dodać trochę bułki tartej.Krok 4Można zabrać się za formowanie kotletów na koniec obtaczając je w bułce tartej. Smażymy kotlety na patelni, aż się nieco zarumienią. Smacznego!