ßßß Cookit - przepis na Chleb lniany na zakwasie

Chleb lniany na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Przepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski . Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło !
Składniki zaczynu:
360 g mąki żytniej razowej
290 ml wody
5 łyżek zakwasu
Składniki namoczka:
80 g nasion lnu
70 g otrębów żytnich
woda
Składniki ciasta chlebowego
180 g mąki żytniej 720
360 mąki chlebowej
200 g wody
2 i 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy w misce pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
Składniki namoczki zalewamy wodą, tak aby je przykryła, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
Po tym czasie zaczyn, namoczkę oraz składniki ciasta chlebowego, oprócz soli, mieszamy do połączenia. Ilość użytej wody jest zależna od mąki jakiej użyjemy. Jeśi uważamy, że ciasto jest za twarde, można dodać więcej wody. Zagniecione ciasto zostawiamy na 10 minut, po czym dodajemy sól i wyrabiamy przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przekładamy do 2 keksówek i wkładamy do zimnego piekarnika z włączoną żarówką. Czekamy aż ciasto wyrośnie, po czym włączamy piekarnik, spryskując go uprzednio wodą. Temperaturę nastawiamy na 200 stopni i pieczemy chleb około 40 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/04/chleb-lniany-na-zakwasie.html