Wykonanie
Pin It
Przepis na ten
chleb wypatrzyłam u Liski . Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze
otręby. Oto co mi wyszło !Składniki zaczynu:360 g
mąki żytniej razowej290 ml
wody5 łyżek zakwasuSkładniki namoczka:80 g nasion lnu70 g
otrębów żytnichwodaSkładniki ciasta
chlebowego180 g
mąki żytniej 720360
mąki chlebowej200 g
wody2 i 1/2 łyżeczki
soliWykonanie:Składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy w misce pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.Składniki namoczki zalewamy
wodą, tak aby je przykryła, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.Po tym czasie zaczyn, namoczkę oraz składniki ciasta
chlebowego, oprócz
soli, mieszamy do połączenia. Ilość użytej
wody jest zależna od
mąki jakiej użyjemy. Jeśi uważamy, że ciasto jest za twarde, można dodać więcej
wody. Zagniecione ciasto zostawiamy na 10 minut, po czym dodajemy
sól i wyrabiamy przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przekładamy do 2 keksówek i wkładamy do zimnego piekarnika z włączoną żarówką. Czekamy aż ciasto wyrośnie, po czym włączamy piekarnik, spryskując go uprzednio
wodą. Temperaturę nastawiamy na 200 stopni i pieczemy
chleb około 40 minut.