ßßß Cookit - przepis na Ciasto rafaello dla leniwych

Ciasto rafaello dla leniwych

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zainspirowana przepisem Kasi z bloga Świat pachnie szarlotką postanowiłam wypróbować rafaello dla leniwych, czyli przygotowane na bazie krakersów i masy budyniowej bardzo proste ciasto. Jeśli nie macie pomysłu na ciacho sylwestrowe, to rafaello będzie strzałem w dziesiątkę ! Nie wymaga wiele zachodu, a efekt końcowy jest baaardzo smakowity. Jedyna rzecz o której trzeba pamiętać, to to, że ciasto wymaga 12-godzinnego leżakowania w lodówce, żeby dobrze stężało. Najlepsze jest po 24 godzinach.
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm
Składniki:
1000 ml mleka
2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka)
nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
2 żółtka
2 opakowania krakersów po 180 g
200 g wiórek kokosowych
suszone owoce do dekoracji
Wykonanie:
Z 1000 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem cukru. Do mleka w szklance wsypujemy obydwa budynie, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu, dosyć często mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W misce ucieramy masło z żółtkami. Gdy uzyskamy puszystą masę dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy 150 g wiórków i mieszamy.
Dno formy wykładamy krakersami, układamy na nich 1/3 część masy, przykrywamy ją krakersami, układamy kolejną część masy i znowu krakersy. Na samej górze układamy ostatnią część masy. Posypujemy ją wiórkami, przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/ciasto-rafaello-dla-leniwych.html