ßßß
Każdy z nas na pewno nie raz próbował baileysa. Z kilkoma kostkami lodu do popołudniowej kawy jest rewelacyjny. Albo do polania lodów waniliowych czy kawowych... A co Wy na to, żeby samemu zrobić sobie taki delikates ? Dziś zapraszam więc na pyszny domowy likier baileys. Likier jest bardzo prosty w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki i a potem odstawić napój, żeby się dobrze przegryzł. I gotowe !
Czas przygotowania: 15 minut + 7 dniSkładniki:200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego200 ml masy krówkowej z puszki2 łyżki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka domowej esencji waniliowej2 łyżeczki kakao350 ml whiskySkładniki:Kawę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.W misce mieszamy masę krówkową z mlekiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Najwygodniej jest użyć trzepaczki lub rózgi. Następnie dodajemy zimną kawę, kakao i esencję, mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy whisky, mieszamy do połączenia składników.Likier przelewamy do butelki i odstawiamy na 7 dni w ciemne i chłodne miejsce.Przed podaniem likier należy dokładnie wstrząsnąć.