Wykonanie
Lubię mrozić
wodę by dodać jej trochę do soku czy po prostu
wody. Wpadłam jednak na pomysł, by zrobić smakowe kostki
lodu. Po pierwsze - rewelacyjnie wyglądają, po drugie - lemoniadę
mogę zrobić zawsze, nie tylko wtedy gdy mam potrzebne składniki w domu. Wystarczy zamrozić kilka porcji
wody z dodatkami smakowymi i wyciągnąć w odpowiednim momencie. Do
wody przeznaczonej na kostki dodałam
cytrynę i listki
melisy.
Melisa ma fantastyczny zapach, idealnie pasujący do
cytryny bo poniekąd także
cytrynowy. Do tego
woda gazowana lub filtrowana, trochę
miodu i pozostało cieszyć się smakiem, zapachem a także wyglądem.Wczoraj obudziłam się bardzo wcześnie, bo już o 4 . 00 rano, jeszcze przed wschodem słońca. Nie mogłam zasnąć więc wstałam. Wyciągnęłam kostki, zrobiłam lemoniadę. Zdjęcia które zrobiłam (te z dzbankiem), to zdjęcia łapiące pierwsze promyki wstającego słońca. Niesamowite jak takie światło wpływa na kolory całości. Nie dziwię się, że fotografowie je najbardziej lubią.
Przepis własny.Składniki:1
cytrynakilka gałązek
melisymiód - opcjonalnie - ilość według uznania
woda filtrowana lub gotowana 3
razy - 200 ml (kostki są bardziej przejrzyste niż w kranówce)
woda 1,5 l do zalania lemoniadyMoja foremka do kostek
lodu ma pojemność 200 ml - starczy by nadać smak 1,5 l
wody.Wykonanie:
Cytrynę wyszorować. Przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok, druga pokroić na mniejsze kawałki.
Melisę umyć. Odłączyć listki od gałązek. Do gażdego wgłębienia foremki dodać po troszku soku, po listku/dwóch
melisy i po kawałku
cytryny. Uzupełnić wgłębienia
wodą. Zamrozić.Zamrożone kostki wykładać do dzbanka, zalać
wodą i dodać
miodu według uznania.Chłodzi, orzeźwia i baaaardzo smakuje :)Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia.