ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

nazwa

Wykonanie

Lubicie kiszoną kapustę? Ja uwielbiam, ale taką domową... kiszoną przez mojego tatę :) Zawsze dostaję od niego już przygotowaną w słoiczkach :) Zdradzę Wam sekret, że sama jej jeszcze nie robiłam ale myślę że to tylko kwestia czasu. Dzisiaj bowiem tata podzielił się ze mną przepisem, a ja dzielę się nim z Wami i polecam Wam go baaardzo :)
Składniki:
10 kg kapusty (najlepiej kamienna głowa)
80 dkg marchwi startej na grubej tarce
20 dkg soli (najlepiej szarej)
1,0 dkg nasion kminku
1,0 dkg nasion kopru
5-6 średniej wielkości liści laurowych (pokroić na 2-3 kawałki)
Poszatkowaną kapustę wsypać do dużej miski lub wanny. Wierzch kapusty dokładnie zasypać solą, dodać marchew, pozostałe przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 minut.
Po tym czasie kapustę układać w słojach małymi porcjami dobrze ją przy tym ubijając. Układaćdo wysokości szyjki słoja (ponad powierzchnią kapusty zostawić ok 1-1,5 cm wyciśniętego a niej soku). Zakręcać. Kapusta jest gotowa po ok. 3 tygodniach.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/kapusta-kiszona.html