ßßß Cookit - przepis na Krem twarozkowy

Krem twarozkowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 opakowanie chudego twarożku (500 g)
2 jaja
4 łyżeczki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
1 galaretka wiśniowa
wiśnie z kompotu lub konfitur
Sposób przygotowania
Żelatynę zalać wodą, a gdy napęcznieje wstawić do naczynia z wrzątkiem i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić do białek. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Twarożek zmiksować z żółtkami i przestudzoną żelatyną.
Zmiksowana masę wymieszać z ubitymi białkami. Przykryć folia i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Do pucharków włożyć po kilka wiśni, zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki.
Gdy galaretka stężeje, przełożyć masę twarożkową do pucharków i wstawić jeszcze na około godzinę do lodówki. Dekorować konfiturami, sokiem lub likierem.
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/krem_twarozkowy.htm