Wykonanie
Witam!Trochę czasu już minęło od warsztatów, ale no niestety takiego wydarzenia nie można było ominąć i nie opisać tego na blogu. Zbliżał się wtedy tydzień grecki w Lidlu ...

Pewnie część z Was wie, że nasz dziadek był Grekiem. Kuchnia grecka nie jest nam obca - od dzieciństwa mama gotowała greckie dania i co roku z rodziną jeździmy do Hellady. Poza tym przez jakiś czas uczyłam się
języka naszego dziadka, więc w sklepie jakoś się dogadam. ;)Tak więc...Jak przyjechałam do Warszawy umówiłam się z Kingą z Blue Cook na lunch w Słoiku. Tak się objadłyśmy...Później poleciałyśmy na warsztaty. Ciekawa byłam, co będziemy gotować, czy sztandarowe greckie dania, czy może coś innego.

Było mega świetnie super bosko! Byliśmy podzieleni na 3 grupy. Każda grupa miała za zadanie przygotować:starożytną
sałatkę z
kaszą bulgur i dressingiem z
granatumałże a'la Teociasto owsiane z
chałwą kakaową
Co do bulguru...W Polsce nie używa się często
kaszy bulgur, a szkoda. Wytwarza się ją z gotowanych, a następnie suszonych ziaren zboża - najczęściej pszenicy durum. Zastosowań nie ma końca, ale największym powodzeniem cieszy się na Bliskim Wschodzie, ale również w Grecji i Albanii.Jak gotować?Nic prostszego - zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć i odstawić na 10 minut, a później już tylko można wcinać ze swoimi ulubionymi dodatkami.I najważniejsze - jest odchudzająca! Ma więcej błonnika, mniej kalorii niż inne produkty zbożowe i niski indeks glikemiczny. W sam raz na następny cykl "Odtłuszczanie z M&M".

Wracając do warsztatów...Teo pokazał nam inne spojrzenie na Grecję i zainspirował do tworzenia własnych dań. Po wielkim, greckim gotowaniu był czas na ucztowaniu. Tak jak Grecy lubią - przy dużym
stole, wszyscy
siedzą, jedzą i rozmawiają. Nikt głodny z warsztatów nie wyszedł. ;) Na końcu był czas na wręczanie dyplomów przez samego Mistrza.

Jak pewnie wiecie w Lidlu teraz gości Dorota Wellman i Karol Okrasa. Na stronie kuchnia Lidla co tydzień są nowe odcinki "Dorota, Karol i goście", jest ubaw, a przy tym mnóstwo super przepisów.

Zainspirowani do działania?Do dzieła!~MoniPS Dziękuję organizatorom za zaproszenie i mam nadzieję, że do zobaczenia.