Wykonanie
*
Słoninę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę ( przyda się bardzo ostry nóż :D ).* Pokrojoną wrzucamy do garnka ( lub na jakąś głębszą patelnię ) i topimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.*
Cebulę i
jabłko kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na osobnej patelni i razem z
jabłkiem dorzucamy do
smalcu, gdy już nam się ładnie wytopi ( będą widoczne skwarki, które swobodnie pływają ).* Przyprawiamy nasz
smalec solą,
pieprzem i
vegetą ( ja
daję mniej więcej po pół łyżeczki
soli i
pieprzu, a łyżeczkę
vegety ). Teraz też, jeżeli chcemy, możemy dodać
majeranek. Ja nie
daję.* Gotowy
smalec przelewamy do czystego słoika, lub innego naczynia i schładzamy, a
potem wkładamy do lodówki by całkowicie zastygł :)

