ßßß Cookit - przepis na Smalec domowy

Smalec domowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

* Słoninę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę ( przyda się bardzo ostry nóż :D ).
* Pokrojoną wrzucamy do garnka ( lub na jakąś głębszą patelnię ) i topimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
* Cebulę i jabłko kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na osobnej patelni i razem z jabłkiem dorzucamy do smalcu, gdy już nam się ładnie wytopi ( będą widoczne skwarki, które swobodnie pływają ).
* Przyprawiamy nasz smalec solą, pieprzem i vegetą ( ja daję mniej więcej po pół łyżeczki soli i pieprzu, a łyżeczkę vegety ). Teraz też, jeżeli chcemy, możemy dodać majeranek. Ja nie daję.
* Gotowy smalec przelewamy do czystego słoika, lub innego naczynia i schładzamy, a potem wkładamy do lodówki by całkowicie zastygł :)
Źródło:http://www.niepieprz.pl/smalec-domowy