ßßß Cookit - przepis na Paluchy serowo-paprykowe

Paluchy serowo-paprykowe

nazwa

Wykonanie

Paluchy serowo-paprykowe to świetna przekąska. Idealna do piwka, na imprezę, czy po prostu do przegryzienia przed tv :) Koniecznie z sosem czosnkowym, lub innym, ale sos musi być.
U mnie sprawdziły się przy piwku, w sobotni wieczór.
Podobno niektórzy podają je również do zup, ale tego nie próbowałam i chyba nie będę ;)
U mnie paluchy z sosem czosnkowym
Składniki ( 14 sztuk ) :
gotowe ciasto francuskie
około pół łyżeczki papryki ostrej, mielonej
łyżeczka ziół prowansalskich
125g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Przygotowanie:
Ciasto francuskie otwieramy i rozwijamy. Przyprawiamy całe papryką mieloną.
Na połowie ciasta rozkładamy starty ser żółty i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy dłonią.
Posypujemy z wierzchu ziołami prowansalskimi i ewentualnie jeszcze papryką.
Kroimy około centymetrowe paski i łapiąc za końce, zwijamy w przeciwne strony, tworząc spiralkę.
Układamy nasze spiralki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub tym który został nam po cieście francuskim i pieczemy w piekarniku, w 180 st., do momentu zarumienienia ( u mnie trwało to około 20 minut ).
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/paluchy-serowo-paprykowe