Wykonanie

Paluchy
serowo-
paprykowe to świetna przekąska. Idealna do
piwka, na imprezę, czy po prostu do przegryzienia przed tv :) Koniecznie z
sosem czosnkowym, lub innym, ale sos musi być.U mnie sprawdziły się przy
piwku, w sobotni wieczór.Podobno niektórzy podają je również do zup, ale tego nie próbowałam i chyba nie
będę ;)U mnie paluchy z
sosem czosnkowymSkładniki ( 14 sztuk ) :gotowe
ciasto francuskieokoło pół łyżeczki
papryki ostrej, mielonejłyżeczka
ziół prowansalskich125g
sera żółtego startego na tarce o grubych oczkachPrzygotowanie:
Ciasto francuskie otwieramy i rozwijamy. Przyprawiamy całe
papryką mieloną.Na połowie ciasta rozkładamy
starty ser żółty i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy dłonią.Posypujemy z wierzchu
ziołami prowansalskimi i ewentualnie jeszcze
papryką.Kroimy około centymetrowe paski i łapiąc za końce, zwijamy w przeciwne strony, tworząc spiralkę.Układamy nasze spiralki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub tym który został nam po cieście francuskim i pieczemy w piekarniku, w 180 st., do momentu zarumienienia ( u mnie trwało to około 20 minut ).






Kategorie: