Wykonanie
Lubię piec
mięso w workach, bo jest wtedy bardzo soczyste w środku, a dzięki temu, że otwieram go przed końcem pieczenia – ma chrupiący wierzch :)A takie właśnie jest najlepsze :)Kombinacja przypraw w tym przepisie, może wydać się niektórym dość
dziwna, ale był to spontaniczny dobór ( nauczyłam się kuchni eksperymentalnej od Mojego
Męża :D ) i o
dziwno bardzo dobry i smaczny :)
Mięso jest soczyste, samo odchodzi od kości, z wierzchu chrupiące, a co najważniejsze – smakuje bardzo, bardzo dobrze :)Składniki:Marynata:10 pałek z
kurczakapół łyżeczki
pieprzu cytrynowegopół łyżeczki
soliłyżeczka
przyprawy do gulaszu u mnie Tytka Smakułyżeczka
przyprawy do kurczaka3 ząbki
czosnkułyżeczka
ziół prowansalskichDodatkowo:3 ząbki
czosnkułyżka
mioduPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i obtaczamy w mieszance nasze
mięso.Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Po 2 godzinach, zamarynowane
mięso przekładamy do worka przeznaczonego do pieczenia, wrzucamy przekrojone na pół ząbki
czosnku i dajemy łyżkę
miodu.Zamykamy worek i wkładamy do nagrzanego, do 180st. piekarnika na mniej więcej godzinę.Po godzinie worek rozcinamy, by nasze
mięso ładnie przypiekło się z wierzchu.Smacznego :)dania z
kurczakaKategorie: