ßßß
Lubię piec mięso w workach, bo jest wtedy bardzo soczyste w środku, a dzięki temu, że otwieram go przed końcem pieczenia – ma chrupiący wierzch :)A takie właśnie jest najlepsze :)Kombinacja przypraw w tym przepisie, może wydać się niektórym dość dziwna, ale był to spontaniczny dobór ( nauczyłam się kuchni eksperymentalnej od Mojego Męża :D ) i o dziwno bardzo dobry i smaczny :)Mięso jest soczyste, samo odchodzi od kości, z wierzchu chrupiące, a co najważniejsze – smakuje bardzo, bardzo dobrze :)Składniki:Marynata:10 pałek z kurczakapół łyżeczki pieprzu cytrynowegopół łyżeczki soliłyżeczka przyprawy do gulaszu u mnie Tytka Smakułyżeczka przyprawy do kurczaka3 ząbki czosnkułyżeczka ziół prowansalskichDodatkowo:3 ząbki czosnkułyżka mioduPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i obtaczamy w mieszance nasze mięso.Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Po 2 godzinach, zamarynowane mięso przekładamy do worka przeznaczonego do pieczenia, wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku i dajemy łyżkę miodu.Zamykamy worek i wkładamy do nagrzanego, do 180st. piekarnika na mniej więcej godzinę.Po godzinie worek rozcinamy, by nasze mięso ładnie przypiekło się z wierzchu.Smacznego :)dania z kurczaka
Kategorie: