ßßß Cookit - przepis na Pałki z kurczaka, z piekarnika, dania z kurczaka

Pałki z kurczaka, z piekarnika, dania z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Lubię piec mięso w workach, bo jest wtedy bardzo soczyste w środku, a dzięki temu, że otwieram go przed końcem pieczenia – ma chrupiący wierzch :)
A takie właśnie jest najlepsze :)
Kombinacja przypraw w tym przepisie, może wydać się niektórym dość dziwna, ale był to spontaniczny dobór ( nauczyłam się kuchni eksperymentalnej od Mojego Męża :D ) i o dziwno bardzo dobry i smaczny :)
Mięso jest soczyste, samo odchodzi od kości, z wierzchu chrupiące, a co najważniejsze – smakuje bardzo, bardzo dobrze :)
Składniki:
Marynata:
10 pałek z kurczaka
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
pół łyżeczki soli
łyżeczka przyprawy do gulaszu u mnie Tytka Smaku
łyżeczka przyprawy do kurczaka
3 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
3 ząbki czosnku
łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i obtaczamy w mieszance nasze mięso.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po 2 godzinach, zamarynowane mięso przekładamy do worka przeznaczonego do pieczenia, wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku i dajemy łyżkę miodu.
Zamykamy worek i wkładamy do nagrzanego, do 180st. piekarnika na mniej więcej godzinę.
Po godzinie worek rozcinamy, by nasze mięso ładnie przypiekło się z wierzchu.
Smacznego :)
dania z kurczaka
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/palki-z-kurczaka-pieczone-w-piekarniku