Wykonanie
Kurczak pieczony na butelce
piwaTen
kurczak to dla mnie osobiście nic innego jak soczyste
mięso w środku i chrupiąca skórka z zewnątrz.Super obiad, który poza przyprawieniem
mięsa, nie wymaga szczególnego wkładu pracy, robi się w zasadzie sam, a efekt nie do opisania.Doskonale sprawdza się gdy na obiedzie spodziewamy się większej ilości osób, choć jest tak pyszny, że zrobienie jednego dla licznej rodziny może okazać się nieco ryzykowne, bo u mnie przy dwóch osobach, ledwo wystarcza go na dwa obiady:)Składniki:–
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka czerwona,
czosnek,
zioła prowansalskie–
przyprawa do kurczaka pieczonego– butelka
piwaPrzygotowanie:*
Mięso nacieramy
przyprawami i odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.* Butelkę zanurzamy w ciepłej wodzie, by naklejki łatwiej odeszły i myjemy dokładnie. Odlewamy szklankę
piwa z butelki i odstawiamy.* Nadziewamy
kurczaka na butelkę, ustawiamy w naczyniu, by
soki miały gdzie spływać i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1,5 – 2 godz. polewając go co jakiś czas
piwem które odlaliśmy wcześniej do szklanki.1 kg = 1 godz. pieczeniaMój miał 1 , 5 kg i piekł się 1 , 5 godziny.


Kategorie: