Wykonanie
Moje święta zawsze pachną
orzechami . Nie wyobrażam sobie by zabrakło ich w wypiekach. Zimowa
beza z
orzechami sprawdzi się świetnie na Boże Narodzenie i nie tylko.150 g
cukru pudru3
białka jajka1 łyżka
octu80 g
orzechów laskowych2 łyżki masy krówkowej3 łyżki
śmietany kremówki 30%Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy
cukier i ubijamy dalej. Na sam koniec dolewamy łyżkę
octu i ubijamy jeszcze chwilę. Gotowe
białka wylewamy do tortownicy o średnicy 23 centymetrów.
Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i pieczemy przez 100-120 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy
bezę do ostygnięcia. Kiedy
beza jest już zimna do garnka wrzucamy kajmak i dolewamy kremówkę. Podgrzewamy i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lekko przestudzoną masą polewamy
bezę po czym ozdabiamy ją
orzechami laskowymi.
