ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z zieloną herbatą i wiśniami

Panna cotta z zieloną herbatą i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Zielona herbata jest chętnie wykorzystywana zarówno przez japońskich, jak i europejskich cukierników. Najpopularniejsze są chyba lody z jej dodatkiem, ale nadaje się też do innych deserów. Łączy się dobrze z owocami, mlekiem czy bitą śmietaną.
Panna cotta z zieloną herbatą i wiśniami – przepis (składniki na 12-14 porcji):
400 ml śmietanki kremówki 30%
400 ml mleka
100 g cukru
7 g zielonej herbaty matcha
20 g żelatyny
wiśnie
Żelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej wody. W ganku podgrzewamy śmietanę kremówkę oraz mleko. Kiedy mieszanina się zagotuje, zdejmujemy ją z palnika. Herbatę wsypujemy do filiżanki i dolewamy do niej dwie łyżki mieszaniny, po czym dokładnie mieszamy, potem znów dolewamy dwie łyżki i powtarzamy czynność jeszcze ze dwa razy, aż herbata rozpuści się dobrze w płynie. Kiedy to nastąpi, wlewamy zawartość filiżanki do garnka i dokładnie mieszamy (w ten sposób uda nam się uniknąć grudek). Następnie rozpuszczamy w mieszaninie żelatynę. Rozlewamy do foremek, wrzucamy drylowane wiśnie do środka i po przestudzeniu wstawiamy panna cottę do lodówki na 2-3 godziny.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/panna-cotta-z-zielona-herbata-i-wisniami