ßßß Cookit - przepis na Krem krówkowy z wiórkami kokosowymi

Krem krówkowy z wiórkami kokosowymi

nazwa

Wykonanie

Masa krówkowa jest zbyt słodka, aby ją jeść łyżkami. Wystarczy jednak „rozcieńczyć” ją mlekiem by powstał szybki i smaczny deser. Krem idealnie nadaje się na nocne łasuchowanie oraz imprezy okolicznościowe.
300 g masy krówkowej
300 ml mleka
1 łyżka żelatyny
wiórki kokosowe
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na bok. Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy je po czym dodajemy masę krówkową. Gotujemy na wolnym ogniu dynamicznie mieszając. Kiedy masa będzie gładka i jednorodna zestawiamy garnek z kuchenki, dodajemy żelatynę, ponownie mieszamy. Zawartość rondla rozlewamy do miseczek, odstawiamy do ostudzenia. Chłodny krem wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/krem-krowkowy-z-wiorkami-kokosowymi