ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z kremem i świeżymi owocami

Ciasto francuskie z kremem i świeżymi owocami

nazwa

Wykonanie

Świeże owoce to świetna deska ratunku, kiedy mamy niezapowiedzianych gości. W połączeniu z ciastem francuskim i delikatnym kremem zrobionym z bitej śmietany oraz mascarpone pozwolą nam stworzyć elegancki, ale przede wszystkim smaczny deser.
ciasto francuskie
śmietana kremówka 30%
mascarpone
cukier
borówki amerykańskie
truskawki
czereśnie
świeże zioła
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty albo prostokąty i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12-15 minut. Ubijamy kremówkę z cukrem. Następnie dodajemy do niej mascarpone (w proporcji 1:1, czyli na 100 g kremówki dodajemy 100 g mascarpone) i ponownie miksujemy. Krem wstawiamy na kilka minut do lodówki. Na zimne kawałki ciasta francuskiego nakładamy przy pomocy szprycy krem, na który następnie dekorujemy owocami i świeżymi liśćmi ziół (poniżej znajdują się dwie propozycje podania tego deseru).
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/ciasto-francuskie-z-kremem-i-swiezymi-owocami