Wykonanie
Raz na jakiś czas piekę
ciasteczka, zamykam je w pudełkach i podaję moim gościom do
kawy. Jesień i zima to dla mnie najlepszy czas na łakocie z dodatkiem kajmaku (lub masy krówkowej). Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania
ciasteczek.
Ciasteczka kajmakowe – przepis:120 g
masła220 g
mąki pszennej260 g kajmaku (lub masy krówkowej)1
jajkopół łyżeczki
sodymigdały bez skórki
Masło rozpuszczamy w misce dodajemy
jajko, kajmak, następnie dosypujemy
sodę oraz
mąkę. Mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Na każdym
ciasteczku umieszczamy
migdał i lekko go wciskamy w ciasto.
Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
