Wykonanie
Na pewno dostrzegliście, że w ostatnich latach jest lansowany bardzo sypki
ryż. Ziarenka nie mają prawa się sklejać. Ale jak z takiego
ryżu zrobić sushi? :)Chyba tylko z pomocą Opatrzności, a i to nie jest zbyt pewne.Dobry
ryż to podstawa dobrego sushi. Nie kupujemy
ryżu w torebkach, tylko na wagę. W wielu sklepach dostać można
ryż przeznaczony specjalnie na sushi, jednak jego cena bywa zabójcza. Dlatego wybieramy jakis w rozsądniej kwocie.Jak zabrać się za przygotowanie? Odmierzmy odpowiednią ilość
ryżu i wsypujemy go do garnka.
Ryż najlepiej odmierzać szklanką lub filiżanką. Następnie zalewamy zimną
wodą.
Woda powinna zrobić się mętna. Płuczemy go około 10 sekund, przeczesując delikatnie ziarenka palcami. Ta delikatność jest zdecydowanie wskazana nie ze względu na jakieś moje szczególne uczucia względem
ryżu, ale dlatego, żeby ziarenka nie popękały. Jeśli zostaną uszkodzone, otrzymamy kleistą breję zamiast ładnie ugotowanego
ryżu. Odlewamy brudną
wodę i zalewamy ponownie czystą, zimną
wodą. Znowu płuczemy i wylewamy
wodę. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy
woda będzie krystaliczna – najczęściej to około 7 płukań.Kiedy
ryż jest już wypłukany, zalewamy go
wodą. Na 1 miarkę
ryżu powinno przypadać 1,2 miarki
wody. Czyli jeśli mamy 1 szklankę
ryżu (250 ml), zalewamy ją 300 ml
wody. Jeśli ktoś korzysta z innej miarki, pozostawiam wyższą matematykę do rozwiązywania we własnym zakresie ;) Byle proporcje się zgadzały.Od momentu, kiedy
woda zaczyna wrzeć, gotujemy
ryż na dość dużym ogniu 2 minuty, nastepnie ogień zmniejszamy i gotujemy
ryż już pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy
ryż (w dalszym ciągu przykryty) na następne 10 minut.
Ryż jest gotowy i teraz nic, tylko doprawić i rolować ;)
Podobne przepisy
Sushi
Gołąbki ciotki Jadźki
Ryż z jabłkamiFaszerowany
kabaczekPilaw