ßßß
Fasola fantastycznie kwitnie – pierwsza ma białe kwiaty, druga z kolei intensywnie różowe. Całość robi świetne wrażenie. Fasolę wystarczy podlać i czasami odwinąć ją z jednej gałęzi i opleść wokół innej. A później już tylko czekamy na plony :)
Co jest jeszcze ważne przy fasoli? Unikanie upałów. Fasola na dużym upale zaczyna drewnieć. A twarde włókna są po prostu niesmaczne. Warto obok zasadzić coś, co ją odrobinę osłoni – u mnie padło na słoneczniki. Co zresztą ma swoje plusy, bo nie dość, że uwielbiają je trzmiele i co roku jest ich więcej, to dodatkowo jesienią będzie na nich dużo sikorek. No i pewnie my też będziemy sobie skubać ziarna :)
Ale wróćmy do fasoli. Bardzo ciekawą fasolą jest ta fioletowa. Gotuje się ją bardzo, bardzo krótko. Jest krucha i po zetknięciu z wrzątkiem zmienia kolor na ciemnozielony. Idealna do jedzenia, kiedy chcemy coś lżejszego, mięso się nam znudziło lub zależy nam na szybkim obiedzie. W tym roku już za późno na sadzenie, ale warto jesienno-zimową porą spisać sobie to, co będziemy siać sadzić wiosną.Podobne przepisyno to hop!
Pachnące ozdoby choinkowe
Goździk jadalny
PaprykaKrok po kroczku i po pierwszym roczku :)