Na upane dni polecam orzeźwiający, mocno zmrożony napój z czerwonej porzeczki!Składniki:300 g czerwonej porzeczki (może być z szypułkami)250 ml gorącej wody3 łyżki cukru brzozowego (ksylitol)400 ml soku jabłkowego (100% sok)sok z połówki cytryny7-8 liści świeżej miętyDodatkowo:lód w kostkachkilka listków świeżej miętyWykonanie:Cukier zalewamy gorąca wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, umieszczamy wraz z liśćmi mięty w wysokim naczyniu i blendujemy. Zblendowane porzeczki przecieramy przez sito. Do wysokiego dzbanka o pojemności minimum 1 litra, przelewamy otrzymany sok z porzeczki. Całość uzupełniamy wodą z cukrem, sokiem z jabłek oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy świeże listki mięty, mieszamy. Sok schładzamy w lodówce, a następnie podajemy z dużą ilością kostek lodu.Smacznego!