Wykonanie
Czasami zdarza mi się pokroić
cytrynę dla gości, a ona zostanie. Co zrobić z taką lekko - czasem bardziej niż lekko - zeschniętą cytryną?? A no LEMONIADĘ :D Taką prawdziwą, pachnącą
cytryną i nią smakującą :> Przepis wymyśliłam sama, ot taka improwizacja kuchenna. Pewnie każdy z Was ma swój na taką domową lemoniadę, ale dzielę się nim z
Wami, bo nóż widelec Ktoś będzie szukał inspiracji ?? :>
Składniki na dzbanek :3/4
cytryny9 łyżeczek kopiatych
cukru1 łyżeczka kwasku
cytrynowego5-6 listków
mięty - mogą być suszone :)
wodalódDo dzbanka wrzucamy
cytrynę pokrojoną w plastry, razem z łupką. Dodajemy
cukier, kwasek, liście
mięty. Zalewamy gotującą się
wodą i mieszamy do rozpuszczenia się
cukru. Przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Po 10 minutach dokładamy
lodu - około 4 kostek. I zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce z
lodem :) Smacznosci !! :>