Wykonanie
Mój ulubiony przepis na deser z
kaszki manny - smaczny, lekki, zdrowy i super łatwy. Pyszne babeczki na
mleku migdałowym, a do tego pieczone
gruszki cynamonowe oraz kandyzowana w cukrze trzcinowym
żurawina. Ten deser smakuje zwłaszcza dzieciom i osobom na diecie wegańskiej. Ale najlepiej zjeść go również samemu, żeby znowu przez chwilę poczuć się dzieckiem ....

Składniki dla 2 osób:2 dojrzałe
gruszki1 łyżka
płatków migdałów1 łyżeczka
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki sproszkowanego
cynamonuNa
kaszkę (2 babeczki):1 filiżanka
kaszy manny2 filiżanki
mleka migdałowego2 łyżki
cukru trzcinowegoNa kandyzowaną
żurawinę:2 łyżki
suszonej żurawiny2 łyżeczki
cukru trzcinowegoszczypta
cynamonu1/2 filiżanki
wodyPrzygotowanie :
Gruszki umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp
cukrem trzcinowym,
cynamonem oraz
płatkami migdałów i zapiekaj ok. 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku.Przygotuj
kaszkę: odmierz 2 filiżanki
mleka migdałowego i zagotuj z
cukrem trzcinowym. Do gotującego się
mleka dodawaj stopniowo
kaszkę. Gotuj ok. 1-2 minuty, stale mieszając, żeby się nie przykleiła do dna. Ugotowaną na gęsto
kaszkę przeł ó ż do filiżanek, w kt órych odmierza łaś składniki. Filiżanki z
kaszką ustaw na środku talerzyka deserowego dnem do g óry i o dstaw na kilka minut, żeby nadać kształt babeczek.W tym czasie przygotuj
żurawinę: odmierz 2 łyżki
suszonej żurawiny, zalej niewielką ilością
wody (ok. 1/2 filiżanki), dodaj
cukier trzcinowy,
cynamon i pogotuj kilka minut na wolnym ogniu, aż
żurawina wchłonie płyn. Zdejmij delikatnie filiżanki, wokół babeczek rozłóż połówki upieczonych
gruszek, udekoruj kandyzowaną w cukrze trzcinowym
żurawiną. Smacznego!
