Wykonanie
M asa makowa z du żą ilością
miodu i
bakalii jest wyraźnie chrupiąca, delikatnie słodka, owocowa i miodowa w smaku. Można ją używać jako nadzienie do świątecznych ciast i wypiek ów, pierogów, klusek oraz do przygotowania wszystkich innych potraw świątecznych. Jest py szna, a p rzepis super prosty ....Sk ładniki:400 g
maku niebieskiego200 g
bakalii -
rodzynki,
żurawina,
daktyle,
figi150 g
miodu ekologicznego100 g
orzech ów w łoskich2 łyżki
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:
Mak zalej wrzątkiem, zostaw na godzinę, następnie odcedź na sicie i zmiel. Do przemielonego
maku dodaj sparzone wcześniej i posiekane
bakalie oraz
orzechy włoskie. Na końcu dodaj mi ód i ca łość wymieszaj. Gotową masę
makową używaj do przekładania ciast, nadziewania rogalików i pierogów.Zobacz również