ßßß Cookit - przepis na Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

nazwa

Wykonanie

M asa makowa z du żą ilością miodu i bakalii jest wyraźnie chrupiąca, delikatnie słodka, owocowa i miodowa w smaku. Można ją używać jako nadzienie do świątecznych ciast i wypiek ów, pierogów, klusek oraz do przygotowania wszystkich innych potraw świątecznych. Jest py szna, a p rzepis super prosty ....
Sk ładniki:
400 g maku niebieskiego
200 g bakalii - rodzynki, żurawina, daktyle, figi
150 g miodu ekologicznego
100 g orzech ów w łoskich
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mak zalej wrzątkiem, zostaw na godzinę, następnie odcedź na sicie i zmiel. Do przemielonego maku dodaj sparzone wcześniej i posiekane bakalie oraz orzechy włoskie. Na końcu dodaj mi ód i ca łość wymieszaj. Gotową masę makową używaj do przekładania ciast, nadziewania rogalików i pierogów.
Zobacz również
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/12/domowa-masa-makowa.html