Wykonanie
Raclette to danie na każdą okazję – na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinną biesiadę i na super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany.
Ser jest podstawą potrawy Raclette – lekko rozpuszczony podaje się razem z gotowanymi
ziemniakami lub jako zakąskę.
Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku lub raclette z
łopatkami nakładany jest na talerz. Jest to niezapomniane przeżycie i atrakcja kulinarna kreująca wspaniały klimat zabawy i wspólnego jedzenia.Pełnotłusty
ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego
mleka. Ma jasną, pomarańczowobrązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po
trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ale również bardzo popularny we Francji.
RACLETTE wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i podobno ma już ponad 400 - letnią historię. Legenda głosi, że biedni drwale, przez przypadek, odkryli wyborny smak
topionego sera. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się
ser stopiony na powierzchni krążka
sera. Potrawa stała się jedną z
serowych tradycyjnych dań kuchni szwajcarskiej. Z czasem urozmaicono i wzbogacono sposoby przyrządzania Raclette poprzez zastosowanie nowych, coraz to bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków
sera.Opisując dzisiejszą potrawę korzystałem ze strony www.foodlovers.pl . Tam również można kupić doskonały
ser Raclette.