Wykonanie
Jako lodomaniaczka i fanka mrożonych deserów, nie mogłam się oprzeć by nie spróbować przepisu bez wykorzystania maszyny do robienia
lodów. Były już
waniliowe,
śmietankowe,
mleczne, a teraz przyszedł czas na
jagodowe bo akurat tych
owoców w domu miałam pod dostatkiem i przyszła
pora by je do czegoś wykorzystać.
Lody przyrządzone są w oparciu o
curd owocowy, który przygotowałam dzień wcześniej i schłodziłam. Już sam mus był pyszny, a jego połączenie z ubitą kremówką nie mogło nie okazać się znakomite!Przepis na
lody jagodowe powstał w oparciu o przepis na
lody malinowe/cytrynowe ze strony mojewypieki.com. :)Składniki:300 ml
śmietany 36%1,5 szklanki
curdu jagodowego (przepis tutaj)0,5 szklanki
jagódPrzygotowanie:Kremówkę i
curd schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej pozostawić na noc).Kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać
curd jagodowy i ponownie ubijać do połączenia się składników (można mikserem).Dodać
jagody i całość wymieszać.Przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.

Metoda otrzymywania takich
lodów jest bardzo prosta, nie wymaga mieszania ani miksowania w trakcie zamarzania. Ponadto
lody są bardzo kremowe i "tłuste", choć wymagają wstępnego rozmrażania przed podaniem. Muszę przyznać, że ten przepis bardzo mi się spodobał. Jest szybki i wychodzi z niego znacznie więcej
lodów niż z przepisu z maszyny. Z pewnością wypróbuje jeszcze inne warianty, mam kilka smakowitych pomysłów :). A smak? Obłędny! Jeśli ktoś kocha
jagody, to zakocha się w tych lodach!