ßßß Cookit - przepis na Lemoniada agrestowa

Lemoniada agrestowa

nazwa

Wykonanie

Z powodu ostatnich upalnych tygodni, zaczęłam przygotowywać orzeźwiające lemoniady, zamiast ciężkich deserów dla moich gości. Są idealne, szczególnie na lato, orzeźwiające i zimne. Wykorzystuje różne kombinacje i owoce sezonowe. Najlepiej jednak smakują te lekko kwaskowate jak porzeczki czy agrest! Dobrze dodać do takiej lemoniady ogórka lub starty imbir czy świeżą miętę. Dobór jest dowolny i zawsze wyjdzie pysznie! U mnie tym razem lemoniada agrestowa i to chyba moje ulubione połączenie! Jest tak dobra, że zniknie, zanim lód zdąży się rozpuścić, nawet przy takich upalnych dniach jak dzisiaj. ;)
Składniki:
2,5 szklanki małego, dojrzałego agrestu
2 cytryny
1 limonka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 szklanki kostek lodu
około 1 litra wody gazowanej
Przygotowanie:
Wodę gazowaną wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Cukier wsypać do małego rondelka, zalać pół szklanki wody i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia na palniku. Ostudzić i wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Agrest zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek.
Sok z 1,5 cytryny i połówki limonki wycisnąć. Pozostałą połówkę cytryny i limonki pokroić na plasterki.
Przecier z agrestu, syrop cukrowy i sok z cytryny i limonki połączyć w jednym pojemniku.
Do dużego dzbanka (około 1,5 litra) wsypać kostki lodu. Dorzucić plasterki cytryny i limonki. Wlać sok z agrestu z syropem i sokiem z cytrusów. Zalać schłodzoną wodą gazowaną. Wymieszać.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_148_lemoniada-agrestowa.html