Wykonanie
Dzisiaj dla ochłody zapraszam Was na pyszne
lody waniliowe. Są to
lody które goszczą na moim
stole od czasu kiedy zakupiłam sobie maszynkę do
lodów a więc od zeszłego roku.W sezonie letnim maszynka jest stale eksploatowana i gorąco polecam zakup takiego urządzenia. Staram się zdrowo karmić moją rodzinkę i dzięki takiemu urządzeniu wiem co jem.A wracając do
lodów … są pyszne, aksamitne i mega
waniliowe…
Lody wanilioweSkładniki: na około 1 litra
lodów2 duże
jaja¾ szklanki
cukru½ szklanki
mleka200 ml
śmietanki 30%laska prawdziwej
wanilii2 łyżki
cukru waniliowego własnej robotyesencja waniliowa własnej roboty na
alkoholuJajka razem z
cukrami i wydrążonymi ziarenkami
wanilii ubić na parze do białości .
Mleko zagotować i wlać do masy jajecznej – ubijać razem jeszcze chwilę.Do masy jajecznej dodać przekrojoną
laskę wanilii, z której wydrążyliśmy wcześniej nasionka, i odłożyć do wystudzenia.Do wystudzonej masy jajecznej dodać zimną
śmietankę, wyjąć
laskę wanilii i chwilkę ubić mikserem.Mieszankę
lodową włożyć do zamrażalnika na około ½ godziny celem lepszego schłodzenia.Mieszankę przelać do maszynki do
lodów i kręcić
lody około 30 – 40 minut.Pod koniec kręcenia dodać 1łyżkę esencji waniliowej – dodatek
alkoholu sprawia, że
lody są kremowe i nie mają grudek
lodu.Jeśli uważacie, że
lody nie są wystarczająco zmrożone można przełożyć je do pojemnika po lodach i włożyć do zamrażarki na 1-2 godzin.
Lody podaję z sosem
owocowym – dzisiaj – malinowy.Życzę smacznego i zapraszam na porcję
lodów!!