ßßß
Lody wanilioweSkładniki: na około 1 litra lodów2 duże jaja¾ szklanki cukru½ szklanki mleka200 ml śmietanki 30%laska prawdziwej wanilii2 łyżki cukru waniliowego własnej robotyesencja waniliowa własnej roboty na alkoholuJajka razem z cukrami i wydrążonymi ziarenkami wanilii ubić na parze do białości .Mleko zagotować i wlać do masy jajecznej – ubijać razem jeszcze chwilę.Do masy jajecznej dodać przekrojoną laskę wanilii, z której wydrążyliśmy wcześniej nasionka, i odłożyć do wystudzenia.Do wystudzonej masy jajecznej dodać zimną śmietankę, wyjąć laskę wanilii i chwilkę ubić mikserem.Mieszankę lodową włożyć do zamrażalnika na około ½ godziny celem lepszego schłodzenia.Mieszankę przelać do maszynki do lodów i kręcić lody około 30 – 40 minut.Pod koniec kręcenia dodać 1łyżkę esencji waniliowej – dodatek alkoholu sprawia, że lody są kremowe i nie mają grudek lodu.Jeśli uważacie, że lody nie są wystarczająco zmrożone można przełożyć je do pojemnika po lodach i włożyć do zamrażarki na 1-2 godzin.Lody podaję z sosem owocowym – dzisiaj – malinowy.Życzę smacznego i zapraszam na porcję lodów!!
