ßßß Cookit - przepis na JAGODOWE LODY JOGURTOWE

JAGODOWE LODY JOGURTOWE

nazwa

Wykonanie

Wróciły ciepłe dni, zachęcam więc do przygotowania domowych lodów jagodowych na bazie jogurtu.
Danie z cyklu „Wiesz co jesz” ;)
Uwaga:)
MYCIE JAGÓD
Leśne jagodyowocami bardzo delikatnymi i nietrwałymi. Będąc na targu, pewna pani zdradziła mi sprytny sposób mycia jagód ;)
Owoce włożyć do dużego sitka. Miskę/garnek napełnić zimną wodą. Sitko z jagodami wstawić do garnka, tak aby całe owoce zanurzyły się w wodzie. Następnie unieść do góry, aby odcedzić wodę. „Operację” powtórzyć 2-3 krotnie.
Składniki:
1-2 szklanki jagód leśnych
1 duży pojemnik jogurtu naturalnego
2-4 łyżki syropu z agawy (fruktozy lub cukru brzozowego)
maszynka do robienia lodów (lub dużo wolnego czasu…)
Wykonanie:
Jagody umyć (jak opisano powyżej). Osączyć, a następnie dokładnie zmiksować. Wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku syropem z agawy. Masę jogurtową przełożyć do maszynki do robienia lodów (tutaj pisałam o niej więcej). „Zamrażać” około 30 minut, aż lody będą prawie gotowe (bardzo gęste). Przełożyć do pudełka z przykrywką i wstawić do zamrażarki aż do całkowitego zamrożenia.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/08/15/jagodowe-lody-jogurtowe