Wykonanie
Wróciły ciepłe dni, zachęcam więc do przygotowania domowych
lodów jagodowych na bazie
jogurtu.Danie z cyklu „Wiesz co jesz” ;)Uwaga:)MYCIE
JAGÓDLeśne
jagody są
owocami bardzo delikatnymi i nietrwałymi. Będąc na targu, pewna pani zdradziła mi sprytny sposób mycia
jagód ;)
Owoce włożyć do dużego sitka. Miskę/garnek napełnić zimną
wodą. Sitko z
jagodami wstawić do garnka, tak aby całe
owoce zanurzyły się w wodzie. Następnie unieść do góry, aby odcedzić
wodę. „Operację” powtórzyć 2-3 krotnie.Składniki:1-2 szklanki
jagód leśnych1 duży pojemnik
jogurtu naturalnego2-4 łyżki
syropu z agawy (fruktozy lub
cukru brzozowego)maszynka do robienia
lodów (lub dużo wolnego czasu…)Wykonanie:
Jagody umyć (jak opisano powyżej). Osączyć, a następnie dokładnie zmiksować. Wymieszać z
jogurtem. Doprawić do smaku
syropem z agawy. Masę
jogurtową przełożyć do maszynki do robienia
lodów (tutaj
pisałam o niej więcej). „Zamrażać” około 30 minut, aż
lody będą prawie gotowe (bardzo gęste). Przełożyć do pudełka z przykrywką i wstawić do zamrażarki aż do całkowitego zamrożenia.Smacznego :)