ßßß
Wróciły ciepłe dni, zachęcam więc do przygotowania domowych lodów jagodowych na bazie jogurtu.Danie z cyklu „Wiesz co jesz” ;)Uwaga:)MYCIE JAGÓDLeśne jagody są owocami bardzo delikatnymi i nietrwałymi. Będąc na targu, pewna pani zdradziła mi sprytny sposób mycia jagód ;)Owoce włożyć do dużego sitka. Miskę/garnek napełnić zimną wodą. Sitko z jagodami wstawić do garnka, tak aby całe owoce zanurzyły się w wodzie. Następnie unieść do góry, aby odcedzić wodę. „Operację” powtórzyć 2-3 krotnie.Składniki:1-2 szklanki jagód leśnych1 duży pojemnik jogurtu naturalnego2-4 łyżki syropu z agawy (fruktozy lub cukru brzozowego)maszynka do robienia lodów (lub dużo wolnego czasu…)Wykonanie:Jagody umyć (jak opisano powyżej). Osączyć, a następnie dokładnie zmiksować. Wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku syropem z agawy. Masę jogurtową przełożyć do maszynki do robienia lodów (tutaj pisałam o niej więcej). „Zamrażać” około 30 minut, aż lody będą prawie gotowe (bardzo gęste). Przełożyć do pudełka z przykrywką i wstawić do zamrażarki aż do całkowitego zamrożenia.Smacznego :)