ßßß
To pierwszy odcinek cyklu „Podróże kształcą”. Deser rodem z Riwiery Francuskiej.Połączenie smaku truskawek i malin jest w pierwszej chwili dość ryzykowne… Okazuje się jednak, że owoce wspaniale się uzupełniają. Dodatek mięty natomiast nadaje świeżości i „chłodu”. Cudowny deser na upalne dni :)Składniki:1 szklanka pokrojonych truskawek1/2 szklanki malinlistki mięty1-2 łyżki alkoholu (opcjonalnie; u mnie była to czysta wódka)1-2 łyżeczki syropu z agawy (lub fruktozy)Wykonanie:Truskawki pokroić do wysokich pucharków (kieliszków).Maliny zmiksować. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek. Sos doprawić syropem z agawy oraz alkoholem.Truskawki posypać pokrojoną drobno miętą i zalać sosem malinowym.Deser można podawać od razu, lub przygotować wcześniej i trzymać w lodówce (wtedy lepiej polać owoce sosem przed samym podaniem:).Smacznego :)
Polecam także truskawki oblane czarną czekoladą
oraz jeszcze jeden deser truskawkowy