ßßß
Składniki:300 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)300 g daktyli5 - 7 łyżek jagód goji75 g nasion słonecznika4 łyżki nasion chia (+ 16 łyżek wody)1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Odcedzić płyn a daktyle zmiksować.Nasiona chia zalać wodą i odstawić na kwadrans aż napęcznieją.Wymieszać zmiksowane daktyle, namoczone nasiona chia z pozostałymi składnikami. Formę (ok 15 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i dokładnie wyrównać przyciskając masę do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni i piec przez około 25 - 35 minut. Sprawdzać czy batony nie spiekają się zbytnio. Odstawić do przestudzenia i chłodne pokroić na części.