Nietoperze z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Przepis nieskomplikowany, a dający dużo radości – bardzo fajnie to wygląda, jak nietoperze „rosną” podczas smażenia :)
Składniki:
1dl rodzynek
1dl suszonych moreli
8 kostek mlecznej czekolady
opakowanie ciasta francuskiego (230g)
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
ręczniki papierowe
posiekaj lub zmiksuj w robocie kuchennym rodzynki, morele i czekoladę, aż powstanie zwarta masa z ciasta francuskiego wytnij nietoperze na połowę nietoperzy nałóż porcję nadzienia, przykryj nietoperzami bez nadzienia i dociśnij dokładnie brzegi (najwygodniej jest zacząć od głowy)
rozgrzej tłuszcz na patelni, smaż ciastka na średnim-małym ogniu (takim, żeby nie zaczęły się za szybko przypalać) z obu stron, aż będą rumiane – nie trwa to długo, więc nie odchodź nigdzie w trakcie smażenia!
wyławiaj nietoperze przy pomocy łyżki cedzakowej, odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby je jak najdokładniej odsączyć (uważaj, bo są bardzo delikatne) jak wystygną możesz posypać je cukrem pudrem
Smacznego! :)
*z tej porcji zrobiłam 15 nietoperzy :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/09/29/nietoperze-z-ciasta-francuskiego