Wykonanie
Przepis nieskomplikowany, a dający dużo radości – bardzo fajnie to wygląda, jak nietoperze „rosną” podczas smażenia :)Składniki:1dl
rodzynek1dl
suszonych moreli8 kostek
mlecznej czekoladyopakowanie
ciasta francuskiego (230g)tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania (opcjonalnie)ręczniki papieroweposiekaj lub zmiksuj w robocie kuchennym
rodzynki,
morele i
czekoladę, aż powstanie zwarta masa z
ciasta francuskiego wytnij nietoperze na połowę nietoperzy nałóż porcję nadzienia, przykryj nietoperzami bez nadzienia i dociśnij dokładnie brzegi (najwygodniej jest zacząć od głowy)rozgrzej tłuszcz na patelni, smaż
ciastka na średnim-małym ogniu (takim, żeby nie zaczęły się za szybko przypalać) z obu stron, aż będą rumiane – nie trwa to długo, więc nie odchodź nigdzie w trakcie smażenia!wyławiaj nietoperze przy pomocy łyżki cedzakowej, odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby je jak najdokładniej odsączyć (uważaj, bo są bardzo delikatne) jak wystygną możesz posypać je
cukrem pudremSmacznego! :)*z tej porcji zrobiłam 15 nietoperzy :)