ßßß Cookit - przepis na Krówka ciągutka z masłem orzechowym (wegańska)

Krówka ciągutka z masłem orzechowym (wegańska)

nazwa

Wykonanie

Najprawdziwsza „krówka – buzioklejka” (żeby nie nazwać jej w mniej elegancki sposób ;)
Lekko słona, karmelowa, masło-orzechowa ;)
Składniki:
2 szklanki brązowego cukru (dałam muscovado)
szczypta soli
0,75 szklanki naturalnego napoju sojowego
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki syropu kukurydzianego (dałam golden syrup)
dokładnie wymieszaj masło orzechowe z mlekiem sojowym
wszystkie składniki umieść na patelni
gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając (nie pomijaj żadnego miejsca na patelni, bo masa może się przypalić!) przez ok 15-20 minut, aż zgęstnieje i uzyska konsystencję rozpuszczonej czekolady
wyłóż foremkę papierem pergaminowym* i napełnij masą z patelni
wystudź i wstaw na noc do lodówki
następnego dnia wyjmij z formy, odczekaj kilka minut i pokrój
krówki przechowuj w lodówce przełożone pergaminem, żeby się nie posklejały
Smacznego :)
*dobrze by było, żeby papier nachodził na ścianki formy – łatwiej będzie wyjąć gotową krówkę
**pomysł zaczerpniety z tej strony: http://www.yummly.com/recipe/Vegan-Peanut-Butter-Fudge-Allrecipes?servings=16
***jeżeli będziesz gotować krócej, wyjdzie masa, którą można jeść łyżeczką :) użyłam jej przy robieniu zdjęcia Solonych lodów karmelowych (wegańskich)

Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/08/19/krowka-ciagutka-z-maslem-orzechowym-weganska