Wykonanie
Najprawdziwsza „krówka – buzioklejka” (żeby nie nazwać jej w mniej elegancki sposób ;)Lekko słona, karmelowa,
masło-orzechowa ;)Składniki:2 szklanki
brązowego cukru (dałam muscovado)szczypta
soli0,75 szklanki naturalnego
napoju sojowego4 łyżki
masła orzechowego2 łyżki
syropu kukurydzianego (dałam golden
syrup)dokładnie wymieszaj
masło orzechowe z
mlekiem sojowymwszystkie składniki umieść na patelnigotuj na średnim ogniu cały czas mieszając (nie pomijaj żadnego miejsca na patelni, bo masa może się przypalić!) przez ok 15-20 minut, aż zgęstnieje i uzyska konsystencję rozpuszczonej
czekoladywyłóż foremkę papierem pergaminowym* i napełnij masą z patelniwystudź i wstaw na noc do lodówkinastępnego dnia wyjmij z formy, odczekaj kilka minut i pokrój
krówki przechowuj w lodówce przełożone pergaminem, żeby się nie posklejałySmacznego :)*dobrze by było, żeby papier nachodził na ścianki formy – łatwiej będzie wyjąć gotową
krówkę**pomysł zaczerpniety z tej strony: http://www.yummly.com/recipe/Vegan-Peanut-Butter-Fudge-Allrecipes?servings=16***jeżeli będziesz gotować krócej, wyjdzie masa, którą można jeść łyżeczką :) użyłam jej przy robieniu zdjęcia Solonych
lodów karmelowych (wegańskich)
…