Wykonanie
Przepis na domowe
masło orzechowe znaleziony u Pauli . Wiedziałam od razu że zrobię, tym bardziej po zachętach, że smakuje jak jasna warstwa snickersa...hmm wg mnie nie do końca, ale faktycznie jest bardzo smaczne :) U nas głównie wyjadane łyżeczką lub w połączeniu plasterek banana+masło. Nadaje się też do smażenia, np.
bananów, na
chleb, do deserów, do
trufli. Warto spróbować :)
Masło orzechoweSkładniki (na słoiczek 250ml):150 g
orzeszków ziemnych solonych100 g
chałwy waniliowej1 łyżka
masłaWykonanie
Orzechy zblendować na mączkę, pozostawiając jednak odrobinę większych kawałków. W misce rozdrobnić widelcem
chałwę, dodać zmielone
orzechy i
masło. Wymieszać wszystko na gładką masę.
Przechowywanie - ze względu na dodatek
masła, najlepiej w lodówce. Długość przechowywania - u mnie zostało zjedzone tego samego dnia, ale można trzymać tyle ile zwykłe
masło.