Masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na domowe masło orzechowe znaleziony u Pauli . Wiedziałam od razu że zrobię, tym bardziej po zachętach, że smakuje jak jasna warstwa snickersa...hmm wg mnie nie do końca, ale faktycznie jest bardzo smaczne :) U nas głównie wyjadane łyżeczką lub w połączeniu plasterek banana+masło. Nadaje się też do smażenia, np. bananów, na chleb, do deserów, do trufli. Warto spróbować :)
Masło orzechowe
Składniki (na słoiczek 250ml):
150 g orzeszków ziemnych solonych
100 g chałwy waniliowej
1 łyżka masła
Wykonanie
Orzechy zblendować na mączkę, pozostawiając jednak odrobinę większych kawałków. W misce rozdrobnić widelcem chałwę, dodać zmielone orzechy i masło. Wymieszać wszystko na gładką masę.
Przechowywanie - ze względu na dodatek masła, najlepiej w lodówce. Długość przechowywania - u mnie zostało zjedzone tego samego dnia, ale można trzymać tyle ile zwykłe masło.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/11/Maslo-orzechowe.html