ßßß Cookit - przepis na Lody porzeczkowe z kaszy jaglanej

Lody porzeczkowe z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

niedziela, 27 Lipiec 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Lody porzeczkowe z kaszy jaglanej
Sezon na czarną porzeczkę powoli się kończy, więc korzystam z niej dopóki jeszcze jest. Czarna porzeczka to bomba witaminowa, a lody, które Wam dziś proponuję świetnie sprawdzą się dla dzieci. Możecie dosłodzić je miodem albo cukrem trzcinowym.
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
pół szklanki wiórków kokosowych
szklanka czarnych porzeczek
cukier trzcinowy lub miód
Wiórki kokosowe wsypujemy do miseczki, zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny. Blenderem miksujemy na gładko wiórki razem z wodą w której się moczyły oraz ugotowaną kaszą. Dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym lub miodem. W osobnej misce blendujemy czarne porzeczki i również dosładzamy do smaku. Nakładamy na przemian kaszę i porzeczki do foremek do lodów, tak aby powstały warstwy. Wkładamy do zamrażarki.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/lody-przepisy/lody-porzeczkowe-kaszy-jaglanej