Wykonanie
środa, 2 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »Przepis na
ciastka cytrynowe z
kaszką kukurydzianą znalazłam na blogu Olgi Smile. Oryginalny przepis tutaj -> klik .
Ciasteczka mają ciekawy smak, mojemu mężowi bardzo smakowały, mnie przeszkadzała wyczuwalna mocno
kaszka.
Ciastka są bardzo aromatyczne, mocno
cytrynowe i po wystudzeniu kruche i chrupiące. Prezentują się bardzo ładnie, są złocisto żółte. Jeśli jednak ten sposób na
kaszkę kukurydzianą Wam nie odpowiada, polecam wykorzystać ją w innym przepisie, na przykład na pizzetki na polencie .

Składniki:400 g
mąki kukurydzianej150 g
kaszki kukurydzianej250 g
miękkiej margaryny lub
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
cukru2
cytrynyCytryny dokładnie szorujemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.W dużej misce mieszamy
kaszkę kukurydzianą z
mąką przesianą z
proszkiem do pieczenia. Wsypujemy
cukier, dodajemy miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki
margarynę, skórkę i
sok z cytryn. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie. Z ciasta formujemy nieduże kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce zachowując około 3 centymetrów odstępu
między nimi.Wkładamy
ciastka do nagrzanego piekarnika na około 12 minut, aż brzegi lekko się przyrumienią a
ciastka staną się złociste. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, odstawiamy na kilka minut a następnie przekładamy do wystudzenia na kratkę.