Wykonanie
Moja miłość do
steków długo pozostawała nieodwzajemniona. Wszystkie próby kończyły się spektakularnymi katastrofami. Suche, twarde, przesmażone – udało mi się zepsuć
steki na każdy chyba możliwy sposób. Tymczasem, aby przyrządzić dobry
stek, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Zawsze używaj
mięsa dobrej jakości. Jeśli nie masz wprawy godnej masterchefa, zrezygnuj z
rostbefu czy udźca i zdecyduj się na
polędwicę. Jest co prawda bardzo
droga, ale znacznie łatwiejsza w przygotowaniu i praktycznie nie da się jej zepsuć – jeśli tylko zastosujesz się do pozostałych zasad.
Mięso powinno
mieć temperaturę pokojową, a patelnia, na której będziesz je smażyć musi być bardzo mocno rozgrzana. Ja używam żeliwnej patelni do grillowania – dzięki temu nie używam tłuszczu do smażenia, jedynie nacieram kotlety
oliwą. Ale jeśli wolisz, możesz przyrządzić
steki na zwykłej patelni, wówczas tłuszcz (najlepiej klarowane
masło) winien być bardzo rozgrzany. Powstrzymaj się od solenia kotletów przed smażeniem – dzięki temu
mięso będzie soczyste i sprężyste, a nie twarde i gumowate. No i najważniejsze – w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia lubisz, smaż
steki odpowiednio długo. Brzmi banalnie, ale to jest właśnie ta trudna część. Kiedy
stek jest średnio wysmażony, na jego powierzchni pojawiają się ledwo widoczne perełki czerwonych
soków, a kiedy naciśniesz go palcem, poczujesz lekki
opór. Jeśli właśnie taki efekt chcesz uzyskać, smaż po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolisz
stek well done (dobrze wysmażony), smaż po 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu
mięso powinno odpocząć kilka minut – jeśli nie chcesz by wystygło, zawiń je w folię aluminiową. Ja zwykle nacieram je po prostu
masłem i zajmuje się podaniem warzyw – ten czas wystarcza, aby
soki mięsa się zawiązały, a
masło na stekach rozpuściło.
Składniki (2 porcje)2
steki z
polędwicy wołowe (po około 250g każdy)
OliwaPieprzMasłoPrzygotowanieRozgrzej mocno patelnię do grillowania lub tłuszcz na zwykłej patelni.
Mięso umyj, osusz i dokładnie oczyść z błon (jeśli są).Oba
steki natrzyj
oliwą i świeżo zmielonym
pieprzem.Ułóż
steki na rozgrzanej patelni i smaż przez 6 minut, odwracając co 2 minuty – po takim czasie
stek będzie średnio wysmażony.Na usmażone
steki połóż po kawałku
masła i daj im odpocząć kilka chwil – w tym czasie możesz zająć się podaniem ulubionych dodatków.Smacznego!
Wskazówki dotyczące przygotowania
steków znalazłam w książkach Francuski szef kuchni J.
Child, Każdy może gotować J.Olivera, Kuchnia filmowa P.Wnuk, a także na blogu Kulinarna mekka .Zobacz także:
Wołowina po burgundzkuDomowe hamburgeryUdawany hiszpański
stek ze
schabu