Wykonanie

Po sukcesie
ciasteczek z
ciecierzycy przyszedł czas na kolejną zdrową przekąskę z jej udziałem. Tym razem bardzo, bardzo prosta i smaczna. Podpatrzyłam ją już pewien czas temu na jakiejś stronie o zdrowym odżywianiu i wczoraj, zmotywowana rozmową z koleżanką, postanowiłam wreszcie wypróbować.Podpieczona z dodatkiem
syropu klonowego ciecierzyca jest przyjemnie chrupiąca i delikatnie słodka – idealna do podgryzania. Nie tylko pozwala na małe słodkie odstępstwo, gdy jesteście na diecie, ale też
daje okazję do wprowadzenia tej, wydaje mi się trochę niedocenianej rośliny do menu w bardzo przyjemny i przystępny sposób.Polecam :)

Składniki:2 puszki
ciecierzycy (około 400g każda)1 łyżka
oliwy (zwykłej, nie extra virgin)4 łyżki
syropu klonowego1 – 1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu (do smaku, ja dałam więcej)Wykonanie:Odsącz
ciecierzycę na sitku i przepłucz dokładnie. Pozostaw do ocieknięcia na sitku, po czym wytrzyj w papierowym ręczniku i pocierając delikatnie pozbądź się osłonek.Przełóż nasiona na szeroką blaszkę (np. taką do
ciastek) i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.W tym czasie wymieszaj
oliwę,
syrop klonowy oraz
cynamon w szerokim naczyniu. wrzuć do mieszanki podpieczoną
ciecierzycę i przemieszaj, by dokładnie pokryć wszystkie nasionka.Przełóż ponownie na blachę do pieczenia i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez kolejne 10 – 15 minut, aż
ciecierzyca ładnie się zarumieni, uważając jednak, by jej nie przypalić. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.Smacznego :)
